Knäskydd för meniskskada

Går du omkring och har ont i knät? Chansen, eller snarare risken, finns att problemet kommer från någon av meniskerna. Särskilt om du känner att det gör ont när du vrider på knät eller om knät låser sig ibland. Om så är fallet, kan du ha stor hjälp av ett knäskydd för meniskskada.

Knät är en av kroppens allra viktigaste leder. Det är en länk mellan lårben, vadben och skenben och varje gång vi rör på oss, eller bara står upp och jobbar, är knät utsatt för belastning. Och i knäleden sitter två halvmåneformade broskkuddar, menisker, som fungerar som stötdämpare och stabilisatorer för knät när du är i rörelse.

Meniskskador är ett av de mer vanliga problemen, mycket på grund av att knäna utsätts för regelbunden belastning, och tusentals idrottare drabbas varje år. Oftast är det den inre menisken som drabbas då den inte är lika flexibel och rörlig som den yttre. Och eftersom den är sammankopplad med ledbandet är det också vanligt att man får skador på både menisk och ledband samtidigt.

Inom idrotten händer detta ofta i samband med hastiga riktningsförändringar. Snabba vändningar ger en vridning på knät och denna typ av skada är vanlig i t.ex. innebandy, handboll fotboll och utförsåkning.

En annan orsak till skador på menisken är tiden – ju äldre vi blir desto sprödare blir meniskerna, och de förlorar sin elasticitet. Sprickor kan uppstå av gradvis slitage.

Symptom

Många har inga symptom alls. Det finns tusentals människor, där man upptäckt skador på meniskerna utan att de har känt minsta problem. Omvänt finns det personer som har mycket svåra smärtkänningar även vid lättare skador.

Vanliga symtom är alltså skarp smärta, men också att knät svullnar upp. Det är också ganska vanligt att knät låser sig ibland.

Behandling

Förr opererade man bort menisken närmast rutinmässigt, men då det sällan ger någon förbättring har man alltmer gått ifrån det för att istället inrikta sig på att ta fram träningsprogram, samtidigt som man använder anpassade knäskydd för meniskskada för att stabilisera upp knät under såväl träning som i vardagen.

Knäskydd som rekommenderas vid meniskskador

Det finns flera olika typer av knäskydd och ortoser som är framtagna just för meniskskador. Och du hittar några av de bästa här. Viktigt att tänka på är att knäskyddet ska ge ett bra stöd men samtidigt avlasta knäleden. De bästa knäskydden för meniskskador har dessutom en kompressionseffekt, vilket håller svullnader nere och lindrar smärtorna.

  • GenuTrain: Ett knäskydd från världsledande Bauerfeind. GenuTrain är av formstickad mikrofiber vilket ger en perfekt passform. Trycket mot knäskålen fördelas med hjälp av en pelott över knät. Knäskyddet följer med i knäts rörelser och inbyggda sidovingar masserar de mjuka delarna, samtidigt som kompressionen minskar svullnader. GenuTrain andas bra, och släpper ut fukt och värme.

    GenuTrain finns också i fler varianter – GenuTrain A3 och GenuTrain S, som har skenor för ännu bättre stabilitet.

  • Rehband RX: Från Rehband kommer detta knäskydd som har ett unikt patent, vars konstruktion gör att det följer kroppens rörelser. Det låter dig röra dig utan hinder, men utan att det hindrar musklerna runt knät att arbeta. Det ger också kompression och värme. Ett perfekt knäskydd för meniskskada av lättare art.

    Rehband RX finns i två varianter, 3 resp. 5 mm tjocka.